Η 25η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Λεύκης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με τη νόσο, την υποστήριξη των ασθενών και την προώθηση των ερευνών για τη θεραπεία της λεύκης.
Τι είναι λοιπόν η λεύκη, ποιους προσβάλλει και από τι προκαλείται;
Η λεύκη είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική πάθηση που καταστρέφει τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν μελανίνη και ευθύνονται για το χρώμα του δέρματος.
Εμφανίζεται με αποχρωματισμένες ή λευκές κηλίδες, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε:
- Χέρια
- Πόδια
- Γύρω από το στόμα
- Γύρω από τα μάτια
- Τριχωτά σημεία του σώματος
- Γεννητικά όργανα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως είναι μια μη επώδυνη νόσος, η οποία ωστόσο έχει συχνά ψυχολογικές προεκτάσεις στους ασθενείς.
Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις αφού προσβάλλει σε ίσα ποσοστά άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και παιδιά, ενώ παρουσιάζεται περίπου στο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η εξέλιξη της νόσου είναι δύσκολο να προβλεφθεί καθώς ενδέχεται να ακολουθεί διαφορετικούς ρυθμούς από ασθενή σε ασθενή.
Διακρίνεται σε 3 βασικά είδη:
- Γενικευμένη λεύκη
- Τμηματική λεύκη
- Εντοπισμένη ή εστιακή λεύκη
Όσον αφορά τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση της λεύκης, δυστυχώς αυτά δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από τους ειδικούς. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο, ενώ αρκετοί θεωρούν πως η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που δημιουργείται επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως ξένα τα μελανοκύτταρα και τους επιτίθεται.
Αν και τα αίτια που την προκαλούν δεν είναι ακόμη σαφή, επιβαρυντικοί παράγοντες της νόσου θεωρούνται το αυξημένο άγχος αλλά και η κληρονομικότητα.
Οι ασθενείς που πάσχουν από λεύκη πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την προστασία της επιδερμίδας τους από την ηλιακή ακτινοβολία, τόσο την περίοδο του καλοκαιριού, όσο και όλο το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου.
Η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη διαθέτει πλούσια εμπειρία σε περιστατικά λεύκης, προτείνοντας θεραπευτικά πλάνα που προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.